Overslaan en naar de inhoud gaan

Vader worden vandaag betekent dat je het vaderschap zelf zal moeten uitvinden. We maken deel uit van een maatschappelijke ontwikkeling waarin aangeleerde rolpatronen van eigen vaders vaak niet meer van toepassing zijn. Vaders van vandaag willen aanwezig zijn bij en delen in de opvoeding van de kinderen.

Hoe doe je dat? Hoe kan je een zorgende vader zijn zonder in een vrouwelijke positie te vervallen en het stoere en rationele van het man-zijn te verloochenen? Jonge ouders hebben daar verschillende meningen en verwachtingen over. Overleg en onderhandeling zijn nodig zodat een moeder ruimte kan geven aan een aanwezige vader zonder zich in haar moederrol bedreigd te voelen.

Hieronder kan je lezen wat je als mede-ouder kan doen in het proces van zwangerschap tot geboorte. Verder geven we ook tips voor vaders/mede-ouders die te maken hebben met een partner die mentale problemen ervaart in de periode rond de bevalling. 

Vader: een nieuwe rol met veel mogelijkheden

Vanaf de zwangerschap kan je als vader je rol opnemen. Ook tijdens de bevalling en in de periode na de geboorte zijn er verschillende mogelijkheden om te kunnen 'vaderen' en er te zijn voor je partner en baby. Hieronder geven we je meer informatie per periode. 

Tips voor jou als partner als je vrouw mentale moeilijkheden ervaart

Het gegeven dat je partner mentale moeilijkheden ervaart, heeft ongetwijfeld een sterke invloed op jou en op de rest van jullie gezin. Het is normaal dat je als partner tegenstrijdige gevoelens van boosheid en medeleven ervaart. Ook bezorgdheid, schaamte, irritatie en schuld zijn normale gevoelens in deze situatie. 

Belangrijk om te weten is ...

  • ... dat deze periode voorbij gaat. 
  • ... dat de mentale moeilijkheden die je vrouw nu ervaart compleet normaal zijn. Eén op de vijf vrouwen ervaart mentale moeilijkheden in de periode van zwangerschap tot een jaar na de geboorte. Let op: het is niet omdat ze normaal zijn, dat ze makkelijk te verdragen zijn.
  • ... dat je vrouw niets kan doen aan het feit dat ze zich slecht voelt. Dit overkomt haar. Het is geen keuze.

Onthoud: mentale moeilijkheden zijn normaal én loodzwaar. Aarzel niet om hulp in te roepen. Dit gaat voorbij mits gepaste hulp. 
 

Andere tips en adviezen

  • Vraag om hulp en zeg 'ja' op hulp die wordt aangeboden. 
  • Probeer er te zijn voor je partner. Dit kan je doen door tijd bij haar en jullie baby door te brengen, door naast hen te zitten en met je volle aandacht bij hen te zijn. Luister naar wat ze vertelt. Oordeel niet. Zeg dat je het goed vindt dat ze dingen vertelt, dat je graag luistert en met haar wil zoeken naar wat kan helpen. 
  • Probeer er te zijn voor je baby. Breng zoveel mogelijk tijd met je kindje door. Vertel je vrouw dat je mee voor jullie kindje wil zorgen en vraag haar hoe je dat het beste kan doen. 
  • Probeer zoveel mogelijk te doen in het huishouden. Het is normaal dat je partner de huishoudelijke taken niet meer kan doen zoals ze dat voor de komst van jullie kindje deed. Het is niet omdat je partner thuis is, dat ze daarom het huishouden onder controle hoeft te hebben. Het zorgen voor een pasgeboren baby is meer dan een voltijdse job. 
  • Misschien zijn er bepaalde uren op een dag waarop je partner het extra moeilijk heeft. Bijvoorbeeld: het moment in de ochtend waarop jij vertrekt naar je werk of als de avond valt. Spreek dit uit en vraag wat kan helpen om deze momenten draaglijker te maken. 
  • Zorg ervoor dat je partner nu en dan tijd voor zichzelf neemt. Neem taken over zodat ze kan slapen of iets kan doen waar ze deugd van heeft. 
  • Wat geeft jou ontspanning? Sporten, met vrienden afspreken, in de tuin werken, ... Plan dit af en toe in om op adem te komen. 
  • De mentale problemen van je partner kunnen een impact hebben op jullie seksleven. Toch kan het zijn dat je partner deugd heeft aan jouw lieve woorden, knuffels en de gelegenheden die jij creëert om tot seks te komen. 
  • Spreek eventueel met je werkgever over de problemen thuis.