Overslaan en naar de inhoud gaan

Een zwangerschap met gemengde gevoelens is normaal

Rond zwanger zijn, hangt vaak het beeld van een roze wolk, blijde verwachting. Toch is het normaal om rondom je zwangerschap tegenstrijdige en gemengde gevoelens te ervaren. Zo kan het zijn dat je aan de ene kant uitkijkt naar de geboorte, maar tegelijkertijd ook heel angstig bent voor de grote verantwoordelijkheid. Ook gevoelens van verdriet of kwaadheid zijn normaal, maar worden vaak minder gedeeld.

Zwangerschap is een kwetsbare periode

Zwanger worden en zwanger zijn, zijn kwetsbare periodes in je leven.  Sommige koppels hebben al een hele lijdensweg achter zich omwille van fertiliteitsproblemen en beginnen oververmoeid aan de zwangerschap.  Een zwangerschap kan ook ongewenst of ongepland zijn, wat heel wat stress kan veroorzaken. Miskramen in het verleden of medische problemen kunnen veel angst veroorzaken. Ook de omstandigheden waarin je zwanger bent (armoede, een moeilijke partnerrelatie, overlijden van een dierbare, beperkte sociale steun, …) hebben een impact op hoe je de zwangerschap beleeft.

Moeder/vader worden is een complexe ontwikkelingsfase

Tijdens de zwangerschap en vaak zelfs al ervoor fantaseren ouders over hoe hun kind zal zijn en hebben ze wensen en dromen voor hun kind. Dit fantaseren zijn de eerste stapjes in het wordingsproces tot ouders. Moeder of vader worden, maakt vaak dat je je eigen leven vanuit een ander perspectief bekijkt waardoor moeilijkheden uit het verleden terug aan de oppervlakte kunnen komen. Dit geeft je een nieuwe verwerkingskans, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je uit evenwicht geraakt.

Wanneer negatieve gevoelens overheersen tijdens de zwangerschap …

Wanneer negatieve gevoelens en gedachten overheersen, kunnen langdurig hoge stressniveaus een negatieve impact hebben op de ontwikkeling van de baby en op de ouder-kind-band na de geboorte. Het kan daarbij gaan om angst, depressieve gevoelens, het gevoel niets waard te zijn of incompetent te zijn, angst voor controleverlies, nare herinneringen uit het verleden die zich opdringen, … Het is raadzaam om tijdens de zwangerschap al hulp te zoeken en niet te wachten tot na de bevalling.