Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier maanden geleden werd ik papa . Natuurlijk voel ik me trots. Maar ik voel nog zoveel meer en ik kan er moeilijk woorden aan geven. Rondom me heen vraagt iedereen hoe het met de mama en mijn dochter gaat. Eén vriend vroeg hoe het met mij ging. Hij overviel me met deze vraag. Ik merk dat ik uit mijn evenwicht en normale doen ben.  

Papa worden is een ingrijpende gebeurtenis

De geboorte van een kind is voor de vader een heel ingrijpende gebeurtenis. Voor de moeder is de baby al vanaf de vierde maand zwangerschap heel aanwezig. Voor jou, als vader is dat heel anders. Je kan wel tijdens de zwangerschap een band opbouwen met je kind, maar het is toch pas bij de geboorte dat je geconfronteerd wordt met de realiteit van een kind. Het kan je als jonge vader ook uit evenwicht brengen net op de moment dat je partner extra steun van je nodig heeft.

Toekomstige vaders vragen zich af of ze hun taak wel zullen aankunnen. Ze twijfelen of het allemaal niet te vlug is gegaan en of hun kinderwens wel even sterk is als deze van hun partner. Soms komt daar schuld bij kijken omdat je je als vader afvraagt of het een gebrek aan liefde betekent.

De plaatsverschuiving in de generaties kan ook onbehagen oproepen. Je partner wordt nu de moeder van je kind waardoor zij in een soortgelijke positie komt te staan als je eigen moeder. Ook de relatie met je vader speelt een rol.  Als je een voldoende goede band had, kan je gemakkelijker je eigen vaderpositie ontwikkelen en innemen.

Vader worden: Hoe doe je dat?

Vader worden vandaag betekent dat je het vaderschap zelf zal moeten uitvinden. We maken deel uit van een maatschappelijke ontwikkeling waarin aangeleerde rolpatronen van eigen vaders vaak niet meer van toepassing zijn. Vaders van vandaag willen aanwezig zijn bij en delen in de opvoeding van de kinderen.

Hoe doe je dat? Hoe kan je een zorgende vader zijn zonder in een vrouwelijke positie te vervallen en het stoere en rationele van het man-zijn te verloochenen? Jonge ouders hebben daar  verschillende meningen en verwachtingen over en overleg en onderhandeling is nodig zodat een moeder ruimte kan geven aan een aanwezige vader zonder zich in haar moederrol bedreigd te voelen. Hier vind je concrete adviezen in het proces van vader worden