Overslaan en naar de inhoud gaan
mama papa fruitpap

Ben je net vader geworden en ervaar je dat dit voor je partner geen vanzelfsprekende periode is? 
Ben je net grootouder geworden en zie je hoe je eigen kind worstelt met het innemen van de moeder- of vader rol? 
Zie je dat een vriend of vriendin moeilijkheden ervaart rond de periode van zwangerschap en bevalling?

Dit alles laat je ongetwijfeld niet koud. Als naaste van iemand die mentale problemen ervaart in de periode rond de bevalling, weet je niet altijd wat je moet doen of wat je over deze situatie moet denken. Zwanger zijn en bevallen, zijn ook erg bijzondere gebeurtenissen waarbij tal van dingen komen kijken. Als naaste voel je je enerzijds erg betrokken, maar sta je anderzijds ook aan de zijlijn aangezien deze periode draait rond de komst van een baby, de mama en de papa. Een eenduidig advies of vaststaande goede houding als naaste bestaat dus niet.

Hier vind je tips die je kunnen helpen om er te zijn als naaste.  

Ondersteuningsaanbod voor familie en naasten in Bethanië

Binnen Bethanië is er een team van familie-ervaringsdeskundigen beschikbaar om familie en naasten te ondersteunen. Zij hebben zelf ook een familielid of naaste met een psychische kwetsbaarheid. Praten met iemand die zelf ook een familielid of naaste heeft met een psychische kwetsbaarheid, kan maken dat naastbetrokkenen zich meer erkend en begrepen voelen.

Je kan bij hen terecht voor individuele gesprekken en lotgenotencontacten. Wil je als naastbetrokkene op de hoogte blijven van familie-en contextgerichte informatie en activiteiten, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief voor familie en naasten.