Ervaart je (schoon)dochter mentale moeilijkheden rond de periode van de bevalling? Dit laat je ongetwijfeld niet koud.
Sowieso ga je als grootouder door een bijzondere periode wanneer jouw eigen kind de ouderrol op zich neemt. Bij de geboorte van je kleinkindje schuiven de generaties op. Jij maakt een transitie door van 'mama' of 'papa' naar 'oma' of 'opa'. Je kind maakt een transitie door van 'dochter' of 'zoon' naar 'mama' of 'papa'. Als kersverse grootouder heb je de taak om je ouderrol door te geven aan de jongere generatie. Dit is een noodzakelijke en moeilijke taak.
Jij bent nu in de eerste plaats een grootmoeder of -vader. Jouw kind is nu in de eerste plaats een moeder of vader. Bij het opschuiven van deze generaties worden we vaak - bewust of onbewust - teruggeworpen naar de eigen kindertijd. Wanneer je zelf (groot)moeder of -vader wordt, denk je na over hoe je zelf als moeder of vader was en hoe je als kind bemoederd en bevaderd geweest bent. De unieke eigenschappen van dit 'moederen' en 'vaderen' bepalen voor een groot deel de nuances van de band die je nu met je kleinkindje hebt.
Belangrijk voor jou om te weten is ...
- Dat de overgang naar het ouderschap net als de transitieperiode van de puberteit niet zonder horten en stoten verloopt.
- Dat mentale moeilijkheden in deze periode ervaren normaal is.
- Dat deze mentale moeilijkheden normaal zijn, doet geen afbreuk aan de ernst. De klachten van jouw (schoon)dochter zijn normaal én loodzwaar. Weet ook dat de mama in kwestie hier niet aan kan doen, dat het iets is wat haar overkomt. Erg belangrijk is dat er gesproken wordt over deze moeilijkheden. Probeer dus goed te luisteren naar wat je (schoon)dochter vertelt. Minimaliseer wat deze persoon zegt niet en zeg haar dat het niet haar schuld is dat ze zich zo voelt. Zeg ook dat dit een zware periode is waarin ze hulp kan zoeken en dat deze periode sowieso voorbij gaat.
- Dat jouw kinderen nu een eigen gezin stichten waarin zij - en alleen zij - de gang van zaken bepalen. Dit betekent dat je als grootouder figuurlijk een stapje achteruitzet:
- Vraag toestemming aan de ouders om langs te mogen komen, kondig je bezoek aan.
- Uiteraard ben je erg enthousiast over de komst van je kleinkind en wil je dat lieve wezentje alleen maar knuffelen. Vraag echter telkens toestemming aan de ouders om je kleinkindje te mogen oppakken, voeden of knuffelen. Hierdoor kan je hen bestendigen in hun nieuwe moeder- of vaderrol.
Bied praktische ondersteuning
- Kook een maaltijd, maak verse soep of ga winkelen voor het gezin. Doe de was.
- Wanneer er oudere broertjes of zusjes zijn: vraag aan de ouders of je bepaalde dagen voor hen kan zorgen of een uitstapje met hen mag maken.
- Wanneer de ouders kampen met slaaptekort, zoek dan creatieve oplossingen die enerzijds zorgen voor extra uurtjes slaap, maar anderzijds ook rekening houden met de nood van jonge ouders om dicht bij hun kinderen te zijn.
- Wanneer je op bezoek bent en de baby net een dutje doet, bied hen aan dat jij in de buurt van de baby blijft zodat zij ook even kunnen rusten. Bied hen aan dat je hen wakker maakt als de baby wakker wordt of dat je één voeding geeft, zodat ze wat langer kunnen slapen.
- Indien je dicht bij het jonge gezin woont, kan je hen aanbieden om een nachtje van huis te wisselen. Zo hoeft de baby niet te wennen aan een nieuwe omgeving en hoeven de ouders geen halve volksverhuis te doen om alle logeerspullen tot bij jou te krijgen. Ook kunnen ouders hun baby dan nog zelf in bed steken, op de manier die zij dat graag doen.
- Misschien kan je een nacht logeren bij het jonge gezin en de nachtvoedingen overnemen. Oordopjes voor de kersverse ouders zijn dan een handige manier om eens een nachtje echt door te slapen.
- ...
Wanneer je deze praktische steun aanbiedt, probeer dan rekening te houden met de gevoeligheden die in dit specifieke gezin leven. Weet ook dat er in deze periode tal van tegenstrijdige gevoelens in een persoon omgaan. Enerzijds willen ze er zelf voor hun baby en andere kindjes zijn, anderzijds voelen ze dat ze dit niet alleen kunnen.
Formuleer je ideeën als een aanbod waar het jonge gezin al dan niet op in kan gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen om je aanbod in een berichtje te versturen. Dan kan het jonge gezin hier rustig over nadenken en een eerlijk en genuanceerd antwoord geven. Wanneer je je hulp face to face aanbiedt, zijn veel mensen geneigd te antwoorden met 'dat hoeft niet hoor'. Begin je berichtje met: 'Ik had een idee waarmee ik jullie misschien kan helpen. Voel jullie vrij om hier al dan niet op in te gaan. Zou het helpend zijn dat ...'