Een zwangerschap en een kind op de wereld zetten, zijn hele ingrijpende gebeurtenissen. Mogelijk kijken jij en je partner uit naar de komst van een baby, maar ben je bezorgd omwille van psychische klachten die je ervaart. Mogelijk proberen jullie al geruime tijd zwanger te worden maar loopt dit niet van een leien dakje. Dit is sowieso ingrijpend en gaat logischerwijs gepaard met gevoelens van ontgoocheling, kwaadheid, jaloezie, verdriet,... Probeer hier open met je partner over te praten en steun te vinden bij elkaar. Wanneer je geen partner hebt of samen met je partner zoekende bent, kan het belangrijk zijn steunfiguren in vertrouwen te nemen die mee met jou kunnen nadenken over wat je nodig hebt om keuzes te maken, stappen te zetten, te zoeken naar hulpverlening, …
Wat kan je zelf doen met zorgen en twijfels rond een zwangerschapswens?
Wat kan je zelf doen bij mentale moeilijkheden bij een vruchtbaarheidsbehandeling?
Wanneer je langer dan andere ouders uitkijkt naar de geboorte van je kindje, lijkt het vanzelfsprekend dat je ook extra blij moet zijn wanneer je kindje er eindelijk is. Niets is minder waar.
Een vruchtbaarheidsbehandeling is zwaar. Het heeft een impact op je lichamelijk en psychisch welzijn. De ontgoocheling die je als ouders na een mislukte poging ervaart, kan erg ingrijpend zijn en aan je mentale kracht knagen. Een miskraam komt vaak voor, maar is daarom niet eenvoudig om dragen. Wanneer er eindelijk sprake is van een zwangerschap, is het erg logisch dat je je zorgen maakt en hoopt dat er deze keer niets misloopt.
Bij de geboorte van je lang verwacht kindje is het dan ook erg menselijk dat de verwachtingen op je wegen en de confrontatie met jouw eigen kindje heftig is.