De eerste drie maanden na de bevalling zijn een grote overgangsfase en worden vaak het 'vierde trimester van de zwangerschap' genoemd. Na negen maanden warm en veilig in je baarmoeder te zijn verbleven, wordt je baby plots geconfronteerd met prikkels die nieuw zijn: licht, geluid, lichamelijke sensaties zoals honger, koude, nieuwe smaken, … Je baby heeft ook nog een aantal ontwikkelingsuitdagingen. Zijn verteringssysteem staat nog niet helemaal op punt, er is nog geen duidelijk slaapritme en hij kan zichzelf nog niet goed warm houden. Voor je baby is dit best een intense periode. Daarbij heeft hij nood aan jouw hulp en nabijheid om zich geleidelijk te kunnen aanpassen, wennen en verder te ontwikkelen.
Voor jou is deze periode eveneens een grote uitdaging. De zwangerschap en bevalling vragen veel van een lichaam, wat maakt dat je een tijdje met fysieke ongemakken geconfronteerd wordt. Jezelf een periode gunnen om te herstellen is dan heel belangrijk. Hoelang dit duurt, verschilt sterk van persoon tot persoon.
Verder ben je nu echt 'moeder' en is je partner echt 'vader' of 'meemoeder'. Dit is voor jullie allebei even wennen, wat intense emoties met zich mee kan brengen. Naast gevoelens van liefde, blijdschap, verantwoordelijkheid, … worden ouders vaak geconfronteerd met gevoelens van angst, verwarring, depressiviteit, … Blijf er niet mee zitten en probeer open met elkaar te praten. Het geeft ruimte om jezelf te kunnen zijn, steun te zoeken bij elkaar of samen eventueel te zoeken naar welke hulp jullie nodig hebben.