Overslaan en naar de inhoud gaan
vinger

Mijn kindje huilt veel. Uren wandel ik met een huilende baby op de arm door het huis. Verschillende dokters hebben we geraadpleegd. We zijn nog maar eens van voeding veranderd. ‘Mevrouw, baby’s wenen. Het is van voorbijgaande aard. Het zullen krampjes zijn.’ Dan maar een osteopaat proberen. Ook de druppeltjes tegen de krampen brengen geen soelaas. Niets helpt. Ik word overmeesterd door gevoelens van onmacht. 'Wat is er mis? Wat doe ik mis? Heb ik een huilbaby?' Ik ben op van vermoeidheid. Ik ben mama op automatische piloot.

De geboorte is voor je baby een enorme overgang waarbij hij overspoeld wordt door nieuwe ervaringen (krampjes, honger, warm, kou, licht, moe…). Als ouder probeer je de onrust op te vangen door goed naar je baby te kijken en uit te zoeken wat je baby nodig heeft (knuffelen, oogcontact, wiegen, stevig vastpakken, eten, …). Op deze manier zorg je voor rust bij je baby en kan de baby zich aan je hechten. Als het goed gaat, leer je stilaan de signalen van je baby kennen waardoor je kunt inspelen op de noden en er een ritme ontstaat: slapen - eten - wakker zijn. Voor je baby helpt deze voorspelbaarheid om vat te krijgen op de overweldigende ervaringen.

 De signalen van je kindje leren kennen is een uitdaging voor elke ouder. Sommige baby's lijken echter ontroostbaar, eten niet goed, willen niet slapen, … Het is mogelijk dat je uitgeput geraakt, het aanvoelt als een overweldigende verantwoordelijkheid, het moeilijker is om je een goede mama of papa te voelen en een goede band op te bouwen met je baby. Weet dat je hier niet alleen mee bent. Lees hier een getuigenis van een mama met een huilbaby.

Sommige baby's zijn moeilijker om te lezen dan anderen. Wanneer baby's onrustig blijven, spelen er vaak veel factoren mee:

Als je je zorgen maakt over je baby, zijn de vroedvrouw, pediater en huisarts de eerste aanspreekpersonen. Daarnaast zijn er ook enkele tips die je zelf kan proberen:

Wanneer de moeilijkheden met je baby ernstig zijn en deze een belastende invloed hebben op jou als ouder en op je relatie met je baby, kan de gespecialiseerde hulp van Moeder & Baby een zinvolle stap zijn.