Gebouw 2, Bethanië (Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel)
20:00 tot 22:30

De primaire triade als ontwikkelingsbasis voor infants en gezinnen

Vanuit een systemische benadering en visie kijken we naar groei en ontwikkeling als een co-evolutief proces waarin zowel de kinderen, de ouders, het gezin en hun context een evolutie doormaken. De vroege ervaringen van een kind worden georganiseerd binnen een ‘co-parenting team’ dat de wisselwerking aangaat met het unieke persoontje van het kind. Het kind daagt vanuit zijn ontwikkelingsthema’s het gezin uit tot verdere differentiatie en een verhoogde complexiteit. 

We besteden aandacht aan de ‘primaire triade’, het samenspel tussen twee zorgfiguren en het kind, dat van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van jonge kinderen en gezinnen. Elisabeth Fivaz–Depeursinge ontwierp de inspirerende onderzoeksmethode LTP (Lausanne Trilogue Play Procedure). Daarbij stelde ze vast dat zelfs zeer jonge kinderen de triade gebruiken om spanningen en emoties te reguleren, maar ook dat kinderen kwetsbaar zijn om ongewild in de spanningsregulatie van en tussen hun ouders terecht te komen.  

In deze lezing onderzoeken we hoe de triade gevormd wordt en hoe men vanuit de hulpverlening de triade kan helpen opbouwen en ondersteunen. We hebben ook aandacht voor de transgenerationele scripts van beide ouders en voor de inbreng van de baby waardoor heden, verleden en toekomst circulair met elkaar verbonden kunnen raken.

Praktisch

 • Wanneer:    Donderdag 16 juni 2022
                            Aanvang 20 uur, deuren 19.30 uur
 • Waar:            Bethanië ggz, gebouw 2
                           Andreas Vesaliuslaan 39, 
                           2980 Zoersel
 • Inschrijven kan tot en met zondag 5 juni 2022 via onderstaande link
 • Kostprijs:    Gratis
 • Accreditering is aangevraagd

Spreker

Greet Splingaer

 • Master in de Orthopedagogie, Relatie- en gezinstherapeut, opleiding Gestalteducatie & specialisatieopleidingen in Kindgerichte gezinstherapie.
 • Coördinator en hoofdopleider van Rapunzel vzw.

Moeder & Baby avondlezingen

Deze avondlezing is de tweede in een reeks van meerdere avondlezingen.

Voor Freud zijn er drie onmogelijke beroepen: regeren, genezen en opvoeden. Ouderschap kampt dus van meet af aan met een intrinsiek tekort. Desondanks spiegelt de maatschappij ons een maakbare mens en een oeverloos genieten. De ouder hoort gelukkig te zijn en te genieten van de boreling. Oorzaken van mentaal lijden bij de kersverse ouder worden gezocht in een dysfunctioneel brein of lichaam. Veel van deze problemen zijn echter toe te schrijven aan de levensfase, het structurele tekort en intergenerationele processen. In onze avondlezingen willen we ruimte maken voor een bredere interpretatie. We willen uitnodigen tot reflectie en stilstaan bij verschillende kaders die hierbij een toegang kunnen geven. Onze lezingen vertrekken vanuit een eigen zoeken dat wil aanspreken en uitnodigen tot dialoog. We schuwen hierbij elke vorm van weten.