Overslaan en naar de inhoud gaan

Borstvoeding heeft heel wat voordelen voor de gezondheid van je baby: rijke voedingswaarde, een betere vertering, bescherming tegen infectie en protectie tegen overgewicht en diabetes. Bovendien levert het een bijdrage aan een goede hechting van de baby met jou als moeder. Nadelen zijn dat borstvoeding geven heel belastend kan zijn. Slaapverstoring kan een trigger zijn voor je psychische kwetsbaarheid. Mama's met een psychische kwetsbaarheid hebben voldoende rust en recuperatie nodig. Daarom werd borstvoeding in het verleden vaak afgeraden bij mama's met een psychische kwetsbaarheid.

Tegenwoordig ligt er meer nadruk op de voordelen van borstvoeding en voelen mama's zich vaak schuldig als ze hieraan niet kunnen voldoen. Onderzoek toont aan dat heel wat medicijnen zo beperkt in de moedermelk terechtkomen dat ze geen of nauwelijks effect hebben op je baby. Om in te schatten of je een medicijn verder mag nemen, deelt men deze in in categorieën van Hale van 1 tot 5. Categorieën 1 tot 3 worden gezien als compatibel met borstvoeding met een oplopend risico. Spreek steeds met je arts over je medicijngebruik gedurende de borstvoeding.

Om een idee te krijgen van het beslissingsproces gebruiken we enkele websites. Op deze manier wordt het duidelijk of het medicijn dat je gebruikt ook mag genomen worden samen met het geven van borstvoeding. We houden het eenvoudig en gebruiken één website die een duidelijk ja of nee formuleert en een andere website die gedetailleerde informatie verschaft voor de gebruiker.

 1/ Cybele, een website die de KU Leuven onderhoudt en geldt als kwaliteitslabel. Hier vind je actuele informatie over het gebruik van je medicijn. 

  • Je klikt door op repertorium per actief bestanddeel of per klasse van geneesmiddel of je gebruikt de zoekfunctie.
  • Je dient te zoeken op stofnaam (niet op merknaam).

Een voorbeeld: Serlain is de merknaam van een antidepressivum. De stofnaam, die je terugvindt op de verpakking, is sertraline, dit vind je terug op de verpakking. Hier zoek je dus op. 

Aan de hand van een tijdslijn geeft men aan of je het geneesmiddel al dan niet mag nemen in je zwangerschapsperiode. Zo krijg je een duidelijk advies. Het nadeel is dat men je mogelijk onvoldoende informeert over eventuele risico’s waaraan je je foetus blootstelt. Soms bestaat er tegenstrijdige informatie tussen verschillende websites aangezien men op verschillende wijzen het risico taxeert. Indien je daarom toch behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, verwijzen we naar een tweede, Engelstalige website. 

2/ Uktis of Bumps  

  • Vervolgens selecteer je leaflets A to Z.
  • Je geeft opnieuw de stofnaam in bij zoekfunctie.
  • Je krijgt nu gedetailleerde patiënteninformatie over het gebruik van sertraline in de zwangerschapsperiode.