Breng samen met de ouder in kaart wie steunfiguren zijn waarop men kan terugvallen zoals de partner, ouders en schoonouders, andere familieleden, vrienden, buren, … Het eerste levensjaar van de baby is een periode met veel veranderingen. Waar in de eerste maanden vooral rust, ritme, afstemming en het leren kennen van de baby centraal staan, worden ouders nadien geconfronteerd met nieuwe uitdagingen zoals bijvoorbeeld werkhervatting. Het samenspel van korte nachten, hernemen van werk, organiseren van het huishouden, zorg voor anderen kinderen, ... maakt dat er niet veel nodig is om uit evenwicht en uitgeput te geraken. Tijdig hulp durven vragen in de omgeving om voor de baby te zorgen, te helpen bij het huishouden, ... werkt preventief en kan de veerkracht van ouders ondersteunen.
Klik hier voor meer informatie over hulp en steun die familie en naasten kunnen bieden wanneer een ouder kampt met psychische klachten.
Verder is het interessant om ouders in contact te brengen met het lokale 'Huis van het Kind' in hun gemeente. Huizen van het Kind zetten in op buurtwerking, ontmoeting, sociaal contact, … met daarbij een specifieke focus op de ondersteuning van (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren. Er wordt ingezet op verschillende levens- en beleidsdomeinen. Vaak is er aanbod voor aanstaande of pas bevallen moeders zoals groepscursussen, spelmomenten, … Voor iedere ouder is het de moeite om kennis te maken met de lokale werking. Naast een basisaanbod dat open staat voor iedereen is het vaak een laagdrempelige toegang voor wie nood heeft aan meer (gespecialiseerde) ondersteuning.