Kwalitatieve perinatale zorg vertrekt vanuit een gemeenschappelijke visie en kijk op zorg tussen de verschillende perinatale zorgactoren, waarbij vertrokken wordt vanuit de zorgvraag van de (aanstaande) ouders. Het gaat daarbij om geïntegreerde zorg die multi- en interdisciplinair is uitgebouwd en die somatische zorg, welzijnszorg en geestelijke gezondheidszorg met elkaar verbindt en inzet op gedeelde zorg. De (aanstaande) ouders en hun context zijn daarbij actieve partners.
Een belangrijk uitganspunt is dat (aanstaande) ouders en gezinnen omringd worden door een perinataal zorgteam (huisarts, vroedvrouw intra- en extramuraal, gynaecoloog, Kraamzorg, Kind & Gezin, …) dat instaat voor de perinatale opvolging, de coördinatie van de zorg, de uitwerking van een zorgplan en de ondersteuning van het gezin. Vanuit het principe van universele proportionele zorg is het daarbij wenselijk aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van alle (aanstaande) ouders (universele aanpak) en ondersteuning op maat te bieden vanuit de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg wanneer er sprake is van specifieke psychische problemen (proportionalisme).
Om met screening en detectie aan de slag te gaan binnen de perinatale opvolging is de bereidheid essentieel om de zorg pre- en postnataal transmuraal, inter- en multidisciplinair uit te bouwen over de zorglijnen heen. Daarnaast is het belangrijk in het zorgpad reeds een basisaanbod GGZ (geestelijke gezondheidszorg) aanwezig te stellen. Door GGZ aan te bieden op plaatsen waar (aanstaande) ouders reeds naartoe gaan, wordt de drempel naar hulp enorm verlaagd. Dit kan door de inzet van bijvoorbeeld psychologische en psychiatrische dienstverlening op diensten Materniteit in een algemeen ziekenhuis, wijkgezondheidscentra, Huizen van het Kind, …
Tips:
- Per projectregio is er een coördinator aangesteld om ondersteuning te bieden bij de implementatie van de richtlijn 'screening en detectie van psychische problemen tijdens de perinatale periode' en de uitbouw van regionale zorgpaden. Voor de provincie Antwerpen is dit Helga.Peeters [at] emmaus.be (Helga Peeters).
- ECK De Kraamvogel coördineert de perinatale lerende netwerken die in de provincie Antwerpen zijn opgestart op het niveau van de regionale zorgzones. Door hieraan te participeren leer je vlot belangrijke partners uit de gemeenten, eerstelijnszones, GGZ-netwerken en algemene ziekenhuizen kennen. Dit kan je organisatie helpen om de transmurale samenwerking vorm te geven. ECK De Kraamvogel heeft ook een goed zicht op goede praktijken die reeds zijn uitgebouwd en die inspirerend kunnen zijn voor je organisatie.
- Verschillende eerstelijnszones en Huizen van het Kind hebben reeds ingezet op het uitwerken van samenwerkingsverbanden m.b.t. perinatale zorg. Het is interessant om na te gaan wat er reeds uitgebouwd is in jouw regio en om samen verdere samenwerking uit te bouwen.
- De lokale teams van Kind & Gezin hebben een goed zicht op de organisatie van de perinatale zorg binnen hun werkingsgebied. Ook zij zetten tijdens hun opvolging in op screening en detectie van psychische problemen na de geboorte.