vrijwilligers Kameleon

Bethanië kan rekenen op de steun van zo’n 140 vrijwilligers. We zijn hen bijzonder dankbaar, want ze leveren een essentiële bijdrage aan de levenskwaliteit in de verschillende afdelingen. En ze zijn de onmisbare schakel tussen het leven hier en in de maatschappij.

Een van onze vrijwilligers getuigt

‘Als ik met Nadine rondwandel en voel wat ik voor haar mag betekenen, glijden de zorgen zo van mij af. Ik word precies nieuw vanbinnen en ga ik opgewekt weer naar huis. Zien met welk klein gebaar mensen gelukkig kunnen zijn, zet mij wel eens aan het denken.’

Wat houdt vrijwilligerswerk bij Moeder & Baby precies in?

Aan de slag als afdelingsvrijwilliger

Vrijwilligers kunnen op Moeder & Baby hun steentje bijdragen en de opnamedienst ondersteunen: mee zorgen voor de baby's, een babbeltje doen met de mama's, een activiteit mee begeleiden, … Het zorgt voor gezelligheid en kan de moeders ontlasten, die op het einde van de dag vaak moe zijn. Als afdelingsvrijwilliger help je twee dagen per week mee, bij voorkeur van maandag tot donderdag tussen 16 en 21 uur .

Aan de slag als 'bezoekvrijwilliger'

Als bezoekvrijwilliger breng je af en toe een bezoekje aan een patiënt of doe je met haar een activiteit.

Sommigen patiënten hier hebben weinig of geen contact meer met hun familie of vrienden. Als zij dit wensen, brengen we hen in contact met een bezoekvrijwilliger, zodat ze weer een relatie met iemand van buiten de voorziening kunnen aangaan.

Engagement voor een lange periode
Voor onze patiënten zijn die momenten met de bezoekvrijwilliger van goudwaarde. Wil je bezoekvrijwilliger worden? Dan verwachten we dat je je voor een lange periode engageert en minstens één keer per maand contact hebt met de patiënt. De concrete invulling, hoe lang en op welk moment, dat bepalen de vrijwilligers samen met de patiënt. Iets gaan drinken, samen gaan fietsen, winkelen, naar de film gaan, ... er zijn veel mogelijkheden.

Wat mag je als vrijwilliger van ons verwachten?

•    Een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en ongevallen.
•    Uitgebreide informatie en begeleiding op de afdelingen.
•    Vormingsbijeenkomsten.
•    Onkostenvergoedingen (voor kosten gemaakt in opdracht van de afdeling).

Wat verwachten wij van onze vrijwilligers?

  • Minimumleeftijd van 18 jaar (of laatste jaar secundair onderwijs).
  • Continuïteit, zeker voor de georganiseerde vriendschap. Andere vrijwilligers kunnen ook voor een korte periode meewerken.
  • Vrijwilligers van Moeder & Baby moeten zelf mama zijn.
  • Ervaring is niet vereist.

Interesse in een job als vrijwilliger?

Neem contact op met de coördinatoren van onze vrijwilligerswerking hieronder, via Vrijwilligerswerk.PCB [at] Emmaus.be of kijk op www.vrijwilligerswerk.be.